Verdien geld met Google Adsense advertenties op je website

Google Adsense is een advertentie netwerk voor uitgevers. De dienst biedt webmasters de mogelijkheid geld te verdienen door relevante advertenties op hun websites te plaatsen. De advertenties leveren geld op wanneer bezoekers er op klikken, en sommige advertentieformaten ook wanneer er vertoningen worden weergegeven.

De adverteerders die je tegenkomt bij Adsense maken gebruik van Adwords, dat bedrijven in staat stelt advertenties via het AdSense-netwerk te verspreiden.

In dit menu kun je kiezen welk soort advertentie je wilt weergeven op je website. Dit kan zijn, Adsense voor inhoud, Adsense voor Zoeken, Adsense voor Feeds, Adsense voor Domeinen, of Adsense voor Mobiele inhoud.

Adsense voor inhoud zijn de standaard tekst of beeld advertenties die je regelmatig op andere websites ziet staan, bijvoorbeeld naast artikelen op de telegraaf.nl.

Met Adsense voor Zoeken kun je een zoekbalk creĆ«ren en op je website zetten. De zoekbalk is voorzien van de tekst Google aangepast zoeken, en het Google logo. Naast en boven de zoekresultaten van deze aangepaste zoekmachine komen advertenties te staan die geld opleveren wanneer erop geklikt wordt. Je kunt ook de resultaten aanpassen door URL’s op te geven die moeten worden doorzocht als er via de aangepaste zoekmachine wordt gezocht.

Adsense voor Feeds zijn advertenties die je in je nieuws feed kunt weergeven. Veel weblog platforms, forum scripts en andere content management systemen beschikken over een RSS syndicatie systeem waarin je deze speciale adsense advertenties kun integreren.

Adsense voor Domeinen is een vrij nieuwe dienst bedoeld voor webmasters die over domeinnamen beschikken waarmee ze (nog) niks mee doen. Je kunt de domeinen nu zelf “parkeren”, en Adsense automatisch aan de domeinnaam relevante advertenties laten weergeven.

Adsense voor mobiele inhoud is vrijwel hetzelfde als adsense voor inhoud, alleen zijn deze advertenties geschikt voor websites die gemaakt zijn voor gebruikers met mobiele apparaten zoals mobiele telefoons.

Het meest gebruikte advertentie medium is Adsense voor inhoud. Wanneer je op deze link klikt, krijg je de volgende keuzes beschikbaar; Advertentieblok en Blok met Koppelingen. Het Advertentieblok zijn de standaard google advertenties. Je kunt kiezen uit tekst advertenties, beeld advertenties of beide, maar alleen tekst advertenties werkt meestal het beste. Een blok met koppelingen is slechts een balkje met links naar zoekopdrachten.

Wanneer je op de knop Volgende klikt, kun je het formaat, de kleuren, het lettertype, en andere instellingen van je advertentie bewerken. Deze instellingen zijn belangrijk omdat je hiermee je advertentie kun optimaliseren voor de beste prestaties.

Je hebt keuze uit verschillende formaten advertenties. Zo zijn er standaard blokken van 468×60 pixels (banner formaat), 160×600 (skyscrapper formaat), en 300×250 (driehoek).

De kleur van je advertenties is ook een belangrijk aspect. Mensen zijn gewend dat links meestal blauw gekleurd zijn, daarom werkt een blauwe kleur vaak het beste. Maar het is ook belangrijk dat je advertentie niet vloekt met het design van je website. Gebruik daarom dezelfde achtergrondkleur als die van je website. Ook kun je de kleur van de tekst dezelfde kleur geven als de kleur van de tekst op je website.

Verder kun je nog het lettertype en de groote van letters aanpassen. Grote letters leveren doorgaans meer kliks op, dit is ook bewezen door onderzoek van Google zelf. Het lettertype kun je het beste aanpassen zodat deze hetzelfde is als het lettertype van je website. Je kunt vooralsnog kiezen uit Arial, Veranda of Tijden.

Ook kun je hoekstijlen kiezen. Door gebruik te maken van deze optie krijgt je advertentie ronde hoeken. Tot slot kun je nog kanalen toevoegen. Hiermee hou je bij op welke advertenties er wordt geklikt. Je kunt bijvoorbeeld als kanaal opgeven, “mijnwebsite.nl (banner)”. In het overzicht van je adsense account komt dan te staan hoe vaak er op die specifieke banner is geklikt, en hoeveel geld je ermee hebt verdiend.

Na het invoeren van aangepaste kanalen is je advertentie gereed. Je kunt je aanpassingen bevestigen, en de code voor je advertentie ophalen. Deze plak je vervolgens in je HTML bestanden op de plek waar je de advertentie wilt weergeven, en je bent klaar. Nu kun je achterover gaan zitten en wachten totdat je eerste bezoeker op de advertentie klikt.

De advertenties die Google weergeeft in het advertentieblok, zijn gerelateerd aan de inhoud van je website. Als je website bijvoorbeeld over geld verdienen gaat, dan zul je relevante advertenties over geld verdienen te zien krijgen. Mocht je bijvoorbeeld een pagina of een weblog artikel op je site hebben staan dat over prijsvragen gaat, dan zul je op die pagina relevante tekst of beeld advertenties zien over prijzen winnen. De Google ads zijn dus altijd relevant aan de inhoud van je website, maar ook aan teksten op individuele pagina’s.

Voordat je het verdiende geld uit kunt laten betalen moet je eerst nog even wat gegevens laten verifiƫren. Google stuurt je een kaartje toe met daarin een pin code die je eenmalig moet activeren. Voordat je je eerste uitbetaling kunt ontvangen verifieert Google eerst je bank rekening. Je krijgt een klein geldbedrag op de door jouw opgegeven bank of girorekening gestort, en je moet vervolgens invoeren hoeveel dit bedrag is geweest.

Na het volgen van deze stappen is de verificatie voltooid en is je account gereed om betalingen te mogen ontvangen. Google stort aan het einde van de maand het verdiende geld van de maand daarop, mits je in die maand in totaal minimaal €70,- hebt verdient. Mocht je dit bedrag nog niet hebben verdiend, dan wordt je saldo meegenomen naar de volgende maand.

Lees meer over alle ontwikkelingen omtrent adsense op het Inside Adsense Blog.