Gratis Website Met Hosting en Domein

Hoe je een complete website online zet met gratis hosting en een eigen domein? Je leest in deze tutorial precies hoe je dat voor elkaar krijgt. Maar laat het duidelijk zijn voordat je begint, professionele hosting kan al vanaf €0,50 per maand. Als je echt serieus te werk wilt gaan is een kleine investering noodzakelijk voor een domeinnaam en goede webhosting.

hosting-en-domein

Deze hostingprovider biedt goede stabiele pakketten aan vanaf €0,50 p/m. Ze zijn tevens een hele goedkope domein provider. De hosting werkt met het DirectAdmin administratiepaneel dat is voorzien van Installatron waarmee je in enkele klikken software kunt installeren, bijvoorbeeld forumsoftware of zelfs een complete webwinkel.

Het kan dus allemaal vrij goedkoop op een professionele manier gerealiseerd worden, maar hetzelfde kan ook 100% gratis worden bereikt. Om te beginnen heb je dan een gratis domeinnaam nodig.

Gratis Domeinnaam

Freenom is een domein provider die zowel betaalde als gratis domeinen aanbiedt. De gratis domeinen zijn van de extensies .tk, .ml, .ga, .cf, en .gq. De overige domein extensies zijn niet gratis!

gratis domein

Gratis domeinen werken precies hetzelfde als elke andere domein. Je kunt ze gebruiken voor je website en email door gebruik te maken van de DNS service, of de mogelijkheid om eigen Name Servers of URL Forwarding in te stellen.

Klik om te beginnen op de blauwe knop “Register a New Domain” als je ingelogd bent. Voer een zoekopdracht uit met een van de bestaande extensies, zoals in het voorbeeld hieronder. Als je een beschikbare domein hebt gevonden klik je op “checkout” om de registratie te voltooien.

Het voorbeeld domein gebruikt voor deze zoekopdracht is op moment van schijven nog steeds beschikbaar! Gratis domein registreren

De registratie is voor 1 jaar, en moet jaarlijks verlengt worden. Het verlengen is ook gratis, maar je moet er wel op tijd bij zijn; dit kan alleen in de laatste twee weken van je registratie. Je krijgt wel ongeveer 4 weken van te voren een herinnering per email, maar op dat moment kun je dus nog niet verlengen.

Instellingen

name servers instellen

De volgende stap als je domein geregistreerd en actief is: Nameservers instellen. In het menu vindt je onder “My Domains” de mogelijkheid om je domein te beheren. Onder Management Tools vindt je vervolgens de opties voor Nameservers. Selecteer “Use custom nameservers (enter below)” en stel deze in aan de hand van de afbeelding hierboven. Klik op Change Nameservers, het kan hierna nog maximaal 24 uur duren voordat de DNS wereldwijd gaat werken.

Gratis Hosting

HostFree is een Nederlandse gratis hosting provider met ondersteuning voor PHP/MySQL, FTP en Email. Je krijgt voor elk account 10GB schijfruimte en 100GB dataverkeer. In het administratiepaneel is ook een software installer aanwezig waarmee je o.a. Blogs, Forums, Wiki’s en e-commerce scripts kunt installeren.

gratis hosting

Na het aanmelden bij HostFree kun je inloggen op het administratiepaneel om een hostingaccount aan te maken voor het domein wat je bij Freenom hebt geregistreerd. Als het goed is heb je de nameserver instellingen daarvan al gedaan, en kun je nu verder met de volgende stap.

Nieuw account maken

domein hosten

Bij het maken van een nieuw account selecteer je “Domein” in plaats van “Subdomein” en voer je de naam in zonder WWW, zoals in bovenstaande afbeelding. Hierna ontvang je per email informatie met betrekking tot je account waaronder de FTP gegevens. Helaas kan het wel even duren voordat je site daadwerkelijk online staat, het is namelijk wachten op zowel Freenom als HostFree voor de DNS update. Zoals gezegd kan het maximaal 24 uur duren maar dat is wereldwijd; vanuit landen zoals Nederland kan het sneller gaan, misschien al binnen enkele uren. Wanneer alles uiteindelijk werkt is het tijd om een website te bouwen.

Website Bouwen

Het meest gebruikte systeem waarop websites tegenwoordig draaien is de opensource software WordPress. Dit platform werkt uitstekend voor blogs, maar kan dankzij de vele uitbreidingsmogelijkheden voor zo’n beetje elk gewenst doel gebruikt worden. Het is dan ook niet voor niets het meest gebruikte online publicatie platform, en ook deze website is gemaakt met WordPress.

Andere bekende open source content management systemen zijn Joomla, Drupal en Mambo. Voor Forum en discussieborden zijn er gratis scripts beschikbaar als phpBB, SMF (Simple Machines Forum) en MyBB. Voor webwinkels oplossingen als Prestashop, osCommerce en Zen Cart.

Al deze mogelijkheden zijn te vinden onder “Installatie Tool” in het administratiepaneel van je hosting account. Binnen enkele stappen is het gekozen systeem ge├»nstalleerd en kun je inloggen om het uiterlijk van je website te veranderen en inhoud toe te voegen. Het is ook mogelijk zelf je eigen HTML bestanden te uploaden met FTP of de bestandsbeheerder.

Bootstrap Framework

Bootstrap is een gratis en open source framework bedoeld om webontwikkeling te vereenvoudigen. Het bevat templates gebaseerd op basis van HTML en CSS voor typografie, formulieren, navigatie en andere onderdelen. Met dit handige framework zet je eenvoudig webpaginas online met een responsive design dat er altijd goed en overzichtelijk uitziet op zowel desktop computers als mobiele apparaten.

Gratis of betaald?

In deze tutorial staat beschreven hoe je helemaal gratis een website online zet met behulp van gratis hosting en een gratis domein. Maar wat is nu het grote verschil tussen gratis en betaald? Ten eerste de hosting, hier zitten er restricties aan en je zal vaak tegen problemen aanlopen. Het kan regelmatig voorkomen dat je site niet bereikbaar is door een storing of gewoon door overvolle servers. Daarnaast is een gratis domein direct te herkennen aan de extensie, en zal het moeilijk worden om het vertrouwen van je bezoekers te winnen. Ook de zoekmachines zullen de site daarom niet zo snel indexeren.

Met een betaalde oplossing kun je er vanuit gaan dat je website vrijwel altijd online staat en storingen snel worden verholpen, zelfs als je kiest voor een budget provider. Met een punt nl domein wek je vertrouwen en kom je professioneler over.

professionele hostingpakketten